Αύξηση τεστοστερόνης: Βότανα και διατροφή






Είναι γεγονός ότι η τεστοστερόνη μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας και συχνά αποτελεί ένδειξη άλλων προβλημάτων υγείας. Πώς λειτουργεί όμως η τεστοστερόνη στον οργανισμό;
Τι κάνει η τεστοστερόνη για το σώμα σας;

Η τεστοστερόνη εμφανίζεται και στα δύο φύλα από τη γέννησή μας. Είναι μια σημαντική ορμόνη, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, παρόλο που συχνά σχετίζεται με τη λίμπιντο του άνδρα. Στις γυναίκες, παίζει ρόλο στην ενέργεια και τη σωματική δύναμη. Στους άνδρες, διεγείρει την αρχή της σεξουαλικής ανάπτυξης και βοηθά στη διατήρηση της υγείας του καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του. Κατά μέσο όρο, ο ανδρικός οργανισμός παράγει περίπου σαράντα με εξήντα φορές περισσότερη τεστοστερόνη από τον γυναικείο.

Το επίπεδο τεστοστερόνης ενός άνδρα κορυφώνεται στην αρχή της ενηλικίωσης. Όμως η ορμόνη συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στην οστική και μυϊκή μάζα, στην αποθήκευση λίπους, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, στη σεξουαλική και σωματική υγεία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, μετά την ηλικία των 30 τα επίπεδα τεστοστερόνης σας θα αρχίσουν να μειώνονται φυσικά.


Συμπτώματα από χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης:
δυσκολία επίτευξης στύσης
μειωμένη μυϊκή δύναμη
αυξημένο σωματικό λίπος
τριχόπτωση
πρήξιμο και ευαισθησία των μαστών
κούραση
διαταραχές ύπνου
κατάθλιψη.

Η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις υγείας, παρενέργειες φαρμάκων και υπερβολική χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών.
Αύξηση τεστοστερόνης με βότανα και βιταμίνες

Υπάρχουν παραδοσιακές θεραπείες τεστοστερόνης, όπως ενέσεις, επιθέματα και γέλες, που λειτουργούν για την προσθήκη τεστοστερόνης στο σώμα σας. Τα βότανα και οι βιταμίνες, όμως, βοηθούν το ίδιο το σώμα σας να δημιουργήσει τεστοστερόνη και να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα που προκαλούνται από τα χαμηλά της επίπεδα.

Οι εναλλακτικές θεραπείες είναι πάντα ασφαλείς, εφόσον έχουν συζητηθεί με τον γιατρό σας και σας έχει ενημερώσει για την ακριβή δοσολογία και τυχόν αλληλεπιδράσεις με φάρμακα.
Βότανα για αύξηση της τεστοστερόνης


Τριβόλι (Tribulus terrestris)

Το τριβόλι είναι ένα τροπικό φυτό που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή λαϊκή ιατρική. Μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έπαιρναν τριβόλι για 60 ημέρες είχαν βελτιωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων και αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης.

Τα φρούτα, τα φύλλα και η ρίζα του φυτού μπορούν να θρυμματιστούν για να φτιάξουν τσάγια, κάψουλες και δισκία. Συνιστάται να λαμβάνετε όχι περισσότερο από 1.500 mg την ημέρα, σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή AECOSAN.
Τριγωνέλλα (Fenugreek)



Μελέτη σε αρσενικά ποντίκια έδειξε ότι το εκχύλισμα τριγωνέλλας ενίσχυσε την αντοχή και τη χρήση λιπαρών οξέων κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το fenugreek μπορεί να έχει ιδιότητες μείωσης του λίπους.

Οι ενώσεις στο εκχύλισμα τριγωνέλλας μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, εμποδίζοντας το σώμα να το μετατρέψει σε άλλες ορμόνες.
Μαλαισιανό ginseng (Eurycoma longifolia)

Το μαλαισιανό ginseng είναι επίσης γνωστό και ως tongkatali ή E. longifolia. Έχει αντιπυρετικές, αντιμικροβιακές ιδιότητες και χρησιμοποιείται κατά της ελονοσίας.

Μελέτη έδειξε ότι αυτό το βότανο μπορεί να βοηθήσει το σώμα να ξεπεράσει άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την τεστοστερόνη, συμπεριλαμβανομένης της οστεοπόρωσης. Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για το ginseng της Μαλαισίας είναι περιορισμένες. Δεν υπάρχει πρότυπο για την ακριβή δοσολογία που πρέπει να λάβει ένα άτομο. Το μαλαισιανό ginseng μπορεί να αυξήσει τη λίμπιντο, να βελτιώσει τις αθλητικές επιδόσεις, να διεγείρει την παραγωγή ανδρογόνων ορμονών και να ενισχύσει την απώλεια βάρους.
Ashwagandha (Withania somnifera)



Η παραδοσιακή ινδική ιατρική χρησιμοποιεί το ashwagandha για πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων της σεξουαλικής δυσλειτουργίας και της υπογονιμότητας. Οι ρίζες και τα μούρα του φυτού χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τσαγιού, εκχυλισμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής.

Μελέτη εξέτασε 46 περιπτώσεις μη γόνιμων ανδρών και συνέκρινε τις αλλαγές του σπέρματός τους μετά τη λήψη ashwagandha ή ενός εικονικού φαρμάκου. Οι άνδρες που πήραν ashwagandha είχαν:αυξημένες συγκεντρώσεις σπέρματος
αυξημένο όγκο εκσπερμάτισης
αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στον ορό
βελτιωμένη κινητικότητα σπέρματος.
Εκχύλισμα φλοιού πεύκου (Pinus pinaster)

Το εκχύλισμα φλοιού πεύκου περιέχει φυσικές ενώσεις που ονομάζονται προανθοκυανιδίνες. Το εκχύλισμα που παράγεται από αυτές τις ενώσεις λέγεται pycnogenol και μπορεί να βοηθήσει:την καρδιαγγειακή υγεία
τη χαμηλότερη χοληστερόλη
τη βελτίωση της ροής του αίματος
πιθανόν στη μείωση των συμπτωμάτων της στυτικής δυσλειτουργίας.

Σε ορισμένες ιατρικές μελέτες το εκχύλισμα φλοιού πεύκου συνδυάζεται με μια ένωση που ονομάζεται L-αργινίνη. Αυτές οι ενώσεις μαζί μπορεί να έχουν κάποια επίδραση στην τεστοστερόνη.

Η προτεινόμενη δοσολογία για εκχύλισμα φλοιού πεύκου είναι 200 έως 300 mg. Όμως θα πρέπει να αποφύγετε αυτό το συμπλήρωμα σε περιπτώσεις χημειοθεραπείας και αν λαμβάνετε αντιπηκτικά ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Η δοσολογία σας θα οριστεί από τον γιατρό σας.
Chrysin (Passiflora)

Το Chrysin είναι ένα εκχύλισμα φλαβονοειδούς που βρίσκεται στο passiflora. Μπορείτε να πάρετε χρυσίνη με τη μορφή τσαγιού ή συμπληρωμάτων. Τα περισσότερα συμπληρώματα χρυσινών που διατίθενται σήμερα κυμαίνονται σε δόσεις από 500 mg έως 900 mg.

Μελέτες σε αρουραίους έχουν δείξει ότι η χρυσίνη μπορεί να αυξήσει την κινητικότητα του σπέρματος, τη συγκέντρωση του σπέρματος και τα επίπεδα τεστοστερόνης. Όμως, το ανθρώπινο σώμα μπορεί να μην απορροφά πολύ καλά τη χρυσίνη, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει το όφελος αυτού του εκχυλίσματος.
Saw palmetto (Serenoa repens)

Τα αποτελέσματα διίστανται σχετικά με τις επιδράσεις του saw palmetto στην τεστοστερόνη. Μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της λίμπιντο, στην αύξηση της παραγωγής σπέρματος και στη βελτίωση των συμπτωμάτων της χαμηλής τεστοστερόνης.

Μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη saw palmetto μπορεί να μειώσει τις επιδράσεις της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (BPH) ή ενός διευρυμένου προστάτη, η οποία επηρεάζει την ικανότητά σας να ουρείτε εύκολα.

Η οριστική αιτία για την BPH είναι άγνωστη, αν και η τεστοστερόνη μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην πρόκληση της ανάπτυξης του προστάτη.
Βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία


Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D, που ονομάζεται επίσης χοληκαλσιφερόλη:

– βοηθά στην καταπολέμηση βακτηρίων και ιών
– προστατεύει τα οστά από την οστεοπόρωση
– βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου στα οστά σας
– βοηθά στην αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης.

Μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έλαβαν 3.332 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D καθημερινά για ένα έτος αύξησαν σημαντικά τα επίπεδα τεστοστερόνης τους. Όμως, τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να λειτουργήσουν μόνο σε άνδρες που έχουν σοβαρή ανεπάρκεια. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι άνδρες χωρίς ανεπάρκεια βιταμίνης D δεν είχαν αύξηση στα επίπεδα τεστοστερόνης μετά τη λήψη βιταμίνης D.
Αργινίνη (L-αργινίνη)

Το ανθρώπινο σώμα παράγει το αμινοξύ L-αργινίνη και το χρησιμοποιεί για να βοηθήσει στην αύξηση της ροής του αίματος, η οποία μπορεί επίσης να βοηθήσει στη στυτική δυσλειτουργία. Η L-αργινίνη βρίσκεται επίσης σε πολλά τρόφιμα, όπως κόκκινο κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά και ψάρια. Δεν αυξάνει άμεσα το επίπεδο τεστοστερόνης ενός ατόμου, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία συμπτωμάτων όταν έχει χαμηλά επίπεδα.

Το όριο δοσολογίας για την L-αργινίνη δεν έχει καθοριστεί. Οι περισσότερες συστάσεις κυμαίνονται μεταξύ 400 και 6.000 mg.
Ψευδάργυρος

Μια ανεπάρκεια ψευδαργύρου σχετίζεται συχνά με χαμηλό T. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό. Βοηθά το σώμα σας:

– να καταπολεμήσει τους εισβολείς ‒ βακτήρια και ιούς
– να παράγει DNA και γενετικό υλικό
– να επιδιορθώσει τον γαστρεντερικό σωλήναΠρέπει να τον καταναλώνετε για να διατηρείτε υγιή επίπεδα ψευδαργύρου. Μπορείτε να καταναλώσετε ψευδάργυρο τρώγοντας:

– κόκκινο κρέας
– πουλερικά
– θαλασσινά
– φασόλια
– ξηρούς καρπούς
– γαλακτοκομικά προϊόντα
– εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού
– συμπληρώματα ψευδαργύρου.

Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου βοηθούν μόνο στην αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης σε άτομα με ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Η συνιστώμενη δόση είναι 5 έως 10 mg για πρόληψη ή 25 έως 45 mg για άτομα με ανεπάρκεια. Πολλές καθημερινές βιταμίνες και συμπληρώματα περιέχουν περισσότερη από την ημερήσια αξία του ψευδαργύρου, οπότε προσοχή!

Η υπερβολική πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρενέργειες. Τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα περιλαμβάνουν ναυτία, κράμπες και πονοκεφάλους. Τα μακροπρόθεσμα περιλαμβάνουν μειωμένη ανοσολογική λειτουργία. Συζητήστε με έναν γιατρό σχετικά με τις ποσότητες δοσολογίας πριν πάρετε συμπληρώματα ψευδαργύρου.

Η συνιστώμενη δοσολογία είναι 4.000 IU ανά ημέρα. Η έκθεση 10 έως 15 λεπτά στον ήλιο τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να παράγει τη βιταμίνη D που χρειάζεστε. Η χρήση αντηλιακού μπορεί να μειώσει την απορρόφηση της βιταμίνης D, αλλά εξακολουθεί να συνιστάται η προστασία σας από τον καρκίνο του δέρματος.
Διατροφή


Σκόρδο (Allium sativum)

Το σκόρδο είναι φυσική θεραπεία για:

– σκληρυμένες αρτηρίες
– υψηλή πίεση του αίματος
– καρδιακή ασθένεια
– πρόληψη του καρκίνου
– αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

Μελέτη διαπίστωσε αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης σε αρουραίους αφού έτρωγαν σκελίδες σκόρδου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν δοκιμές σε ανθρώπους επί του παρόντος σε επίπεδα σκόρδου και τεστοστερόνης.

Μερικοί χρησιμοποιούν σκόρδο και παλαιά εκχυλίσματα σκόρδου. Η δοσολογία εξαρτάται από τη μορφή του σκόρδου που χρησιμοποιείτε. Μια τυπική δόση φρέσκου σκόρδου είναι 2 έως 4 σκελίδες.
Basella alba

Το Basella alba, επίσης γνωστό ως ινδικό σπανάκι, χρησιμοποιείται συνήθως με ιβίσκο macranthus για λόγους γονιμότητας. Δοκιμές σε ζώα έδειξαν ότι τα εκχυλίσματα φρέσκων και ξηρών φύλλων αύξησαν τα επίπεδα τεστοστερόνης σε αρουραίους. Τα εκχυλίσματα αλκοόλ αυτού του βοτάνου παρέχουν τα περισσότερα οφέλη. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν μελέτες σε ανθρώπους γι’ αυτό το επίπεδο φυτών και τεστοστερόνης.


Αύξηση τεστοστερόνης: Βότανα και διατροφή για φυσική αντιμετώπιση

Κωνσταντίνα Στεργίου

Αύξηση τεστοστερόνης: Βότανα και διατροφή για φυσική αντιμετώπιση (health4u.gr)

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Φόρμα επικοινωνίας